čtvrtek 29. října 2015

Městský blok - text 03 - zimní semestr 2015

Ze staršího Google EARTu doplňuji nadhledové fotky celé Letné-Holešovic, Ale záměrně to u uveřejňuju, protože je to abstraktnější.

Celkový pohled na meandr vymezující Holešovice a Letnou. Těžko věřit, že centrální neutěšená část je skoro stejně velká jako obývané území a přesto je těsně přiléhající drobounká Letná v současnosti jednou z nejoblíbenějších čtvrtí. Čím to je? Vynecháme-li složení současné radnice, může být jedním z důvodů velmi příjemná poloha "nad" městem - přetížené historické jádro je v docházkové vzdálenosti, ale ne Letné jsou už rozsáhlé a krásné parky - je to vždy dilema - jestli jít do parku na hranu letenské pláně - k Zámečku, nebo platanové aleji u Bruselského pavilonu, nebo dolu, "ke kačenám" - tedy do Stromovky.


Při pohledu na polohu ve vztahu k centru města je více než zřejmé, že toto území bylo spojeno s vizí nového administrativního a správního centra metropole.



Pohled do trojské kotliny - již mimo kotlinu historického jádra s vlastními přírodními dominantami, s jemným upozorněním katedrály.






Pohled na původní historické jádro a těžiště Holešovic - dnes se tomu dá jen těžko uvěřit.


Pohled na místo původního rozlehlého rybníka.


Dnes už bychom tu doplnili nový most včetně rozlehlých inženýrských objektů - na trojské straně původně s romantickými meandry a rybářskými domky.











https://web.natur.cuni.cz/~sykora/pdf/Sykora_1993_Teoreticke_pristupy_ke_studiu_mesta.pdf



Žádné komentáře:

Okomentovat